Motor kopen

Een motor kopen? Let goed op, wij geven je tips!

Wil je een nieuwe motor kopen? Doe eerst je onderzoek!

We zien het vaker om ons heen, iemand koopt en motor en komt er dan achter dat de motor niet bij hem of haar past. Dat is natuurlijk erg zonde, zonde van het geld en de tijd die je er in hebt gestoken. Zeker wanneer je, je eerste motor koopt kun je hier beter niet over een nacht ijs gaan. Uitkijkend naar een mooie motor toertocht, dromend over glooiende lanschappen. Mooie beelden die je wel met een goede motor waar moet kunnen maken. Voordat je dus over gaat tot de koop van een nieuwe of andere motor hebben wij de gouden tip... Doe marktonderzoek, ervaar en lees. Kortom weet wat je wil en ga dan pas op pad. Een motor moet bij je karakter passen, dat klinkt wellicht wat zweverig, maar het is echt zo. Van nature heb je een voorkeur voor een bepaald type motor. Je vindt namelijk vaak dezelfde motor "mooi" om te zien. Dat kan een racer zijn maar natuurlijk ook een chopper. Om maar even 2 type motoren te noemen. Er zijn natuurlijk nog veel meer motor type, hier onder hebben we er een aantal opgesomd:

 • Chopper type - voor de langere tochten, ook wel cruiser genoemd
 • All-road type - zie je veel als woon-werkverkeer rijden
 • Naked bike type - hele basic uitvoering voor de relaxed motorrijder
 • Wegracer type - de meest sportieve motor, ook wel buikschuiver genoemd
 • Crossmotor type - niet alleen voor op de baan ook op de weg zie je dit type

Zo zie je dus dat er al een aantal verschillende type motoren te verkrijgen zijn. Kijk dus goed voor jezelf waar jij jezelf al op ziet rijden? Waar ligt je voorkeur? Ook qua zithouding! Daar zit namelijk nogal een verschil in bij de verschillende typen motoren. Hoeven we natuurlijk niet te zeggen, maar maak vooral veel testritten om voor jezelf te bepalen welk type motor bij je past. Doe dit vooral voordat je een motor koopt! Dat voorkomt teleurstelling na het kopen van de motor. Een bepaald type kan in je hoofd wel de perfecte uitvoering zijn, als je er eenmaal op zit en een (groot) aantal kilometers mee hebt gereden kan dat beeld opeens heel anders zijn. Ben je wel gebouwd om de hele dag (of een groot deel van de dag tijdens een tocht) voorover gebogen te zitten? Hou er ook rekening mee, dat het type motor bepaald hoe jij het overige verkeer ervaart. Dat is op een chopper nu eenmaal anders dan op een wegracer. De enige manier om dat te ervaren is veel proefritten te maken.

Motor type bepaald? Dan kun je opzoek!

Nu je weet welk type motor bij jouw past, kun je eindelijk opzoek naar de motor van je dromen. De vraag is dan wel, wil je een nieuwe motor kopen of een gebruikte? Ligt natuurlijk ook aan je budget, dat is duidelijk. Mocht je een nieuwe motor willen kopen dan zit je al snel verbonden aan een motor dealer. Wil je liever een (jong) gebruikte motor kopen? Dan kun je veel meer kanten op. Zelf van een particulier kun je prima een gebruikte motor kopen. Waar ga je de gebruikte motoren vinden? Dat kan natuurlijk eenvoudig online, maar ook bij motor dealers staan vaak tweedehands motoren. Voordeel van het kopen van een gebruikte motor via een dealer is dat je er ook eenvoudig terecht kan voor onderhoud, vragen en garantie (niet altijd overigens!). Garantie op een gebruikte motor is niet mogelijk als je de motor koopt van een particulier. Deze keuze moet je zelf maken en heeft (wat ons betreft) veelal te maken met de ervaring die je hebt en de technische kennis die je hebt. Heb je meer ervaringen met motor(onderhoud) dan kun je zelfstandig opzoek, heb je minder ervaring dan is ons advies om vooral via een dealer te gaan kijken naar je nieuwe motor. Dat voorkomt het kopen van een motor die technisch toch in mindere staat was dan je had gedacht. Uiteraard zijn de prijzen van motoren via een dealer wel wat hoger dan als je een motor koopt van een particulier. Dat komt, omdat de dealer natuurlijk een bedrijf heeft te draaien en wellicht aan je motor nog wat onderhoud heeft gepleegd. Je koopt dan wel wat meer zekerheid en dat is duurder dan via een particulier. Bepaal dus voor jezelf hoe je de zoektocht naar je nieuwe motor gaat starten.

Marktonderzoek voor je nieuwe motor

Het klinkt moeilijker dan het is, marktonderzoek doen. Als je eenmaal weet welk type motor je wil kopen, dan kun je eenvoudig online marktonderzoek doen. Dat onderzoek richt zich dan ook niet alleen op de prijs van de motor, zeker ook gebreken of gevaren kunnen zo aan het licht komen. Zijn er bijvoorbeeld in het verleden terugroep acties geweest voor het type motor van je keuze? Heeft de verkoper daar gehoor aan gegeven, of niet? Hoe start je nu het marktonderzoek? Begin eens bij Google. Type het type motor in en kijk eens welke resultaten terug komen. Vaak kun je daar al wat signalen zien die je verder kunt onderzoeken. Daarnaast kun je, je motor type opzoeken op bijvoorbeeld marktplaats. Kijk eens wat verkopers vragen voor het type motor en zet dit eens af tegen de prijzen die je wellicht al bij de dealer hebt gezien. Zit hier een (te) groot verschil tussen? Kijk dan eens naar de kilometerstand van de motor. Vooral de kilometerstand bepaald een groot deel van de waarde van een motor. Op deze manier kun je zelf eenvoudig bepalen of een vraagprijs realistisch is. Daarnaast kun je natuurlijk eenvoudig online een motor waarde rapport opvragen. Bij ons kun je dit eenvoudig doen als je het kenteken van de motor hebt. Dagwaarde motor berekenen? Ook dat doe je eenvoudig via ons formulier. Vul je kenteken in en je kunt direct de dagwaarde van je motor berekenen. Doe dit dus ook pas als je al (bijna) zeker bent dat je een bepaalde motor zou willen kopen. Voer het kenteken in en alle geheimen van de motor en zijn verleden komen naar voren. Zo weet jij bijvoorbeeld of er gebreken waren in het verleden en of de kilometerstand wel een reaistische is. Daarnaast kun je zien of de motor schade heeft gehad en of deze gestolen is wellicht. Allemaal onderwerpen die bepalen of je zou moeten over gaan tot de koop of toch nog even verder moet zoeken. En soms levert verder zoeken echt wel wat nieuws op. Zorg er in ieder geval voor dat je zelf aan het stuur blijft van jouw online (of offline) zoektocht naar een nieuwe of andere motor. Laat je door niemand opjagen, jij bepaald jouw eigen zoeksnelheid en achter elke nieuwe deur kan weer een nieuwe mogelijkheid zitten. Waar vind je online een plek om motor marktonderzoek te doen? Nou heel voor de hand liggend op de verschillende motor marktplaatsen. Er zijn er genoeg te vinden online. In de volgende paragraaf laten we er een aantal aan je zien. Zo kun jij op een goede manier je motor marktonderzoek doen vanuit je luie stoel!

Motormarktplaatsen online, waar vind je ze?

Uiteraard kun je naar de traditionele plekken gaan om tweedehands spullen te kopen, zoals marktplaats. Echter zijn er meer online marktplaatsen waar je zou kunnen kijken naar een gebruikte motor. Gebruik ze voor je motor marktonderzoek of om jezelf te verdiepen in de verschillende soorten typen motoren die te koop staan. Wij hebben voor jou alvast een rijtje met marktplaatsen gemaakt zodat jij je motor zoektocht kun starten!

   Dagwaarde-online motor marktplaats ->

Klik hier

   Marktplaats.nl sectie motoren ->

klik hier

   Autoscout24.nl afdeling motoren ->

klik hier

   Motoroccasion.nl - de occasion website ->

klik hier

   Tweedehands.net pagina motoren ->

klik hier

   Bikenet.nl - gebruikte motoren ->

klik hier

   Autotrader.nl sectie motoren ->

klik hier

   2dehands.be - Belgische motoren ->

klik hier

   Viabovag.nl - de Bovag verkoop site ->

klik hier

Heb je nou zelf nog een goede tip voor een website om makkelijk tweedehands motoren te vinden? Dan horen wij dat graag van je, wij vermelden de website dan in het overzicht. Zo wordt het zoeken naar een gebruikte motor voor onze bezoekers weer een stukje makkelijker. Je kunt eenvoudig een mailtje sturen aan info@motor-dagwaarde.nl!