Dagwaarde motor berekenen

Ken je de waarde van je motor?

Weet je de huidige waarde van je motor? Niet? Toch is deze heel eenvoudig te achterhalen. Online kun je de waarde van je motor opvragen. Handig voor de verzekering of als je een nieuw of andere motor wil kopen. Zo kun je direct zien of de vraagprijs een goede prijs is. De gegevens van veel motoren zijn namelijk opgenomen in de database van de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Deze gegevens zijn in te zien. Niet alleen voor auto’s dus, maar ook voor motoren. Wist je bijvoorbeeld dat er alleen in Nederland al ruim 600.000 geregistreerde motoren zijn? Grote kans dat jouw motor er dus ook in staat! Met alleen het kenteken heb jij inzicht in alle gegevens. Hoe makkelijk wil je het hebben? Vul je kenten in en de rest volgt automatisch!

 

Waarde rapport ontvangen en nu?

Je hebt de dagwaarde van je motor ontvangen, wat kun je hier nu mee? Dat hangt er vanaf. Wat was de reden om het rapport op te vragen? Misschien wil je een nieuwe motor kopen? Dan kun je in ieder geval zijn wat de economische waarde van de motor op dit moment is. Je zou zo je prijs kunnen bepalen waarvoor jij de motor wil kopen. Wellicht wil je een nieuwe motorverzekering afsluiten. Dan is de waarde van de motor bepalend voor je maandelijkse premie. Maar ook als je, je motor te koop wil gaan zetten is de dagwaarde van belang. Zo kun je zelf bepalen wat het minimum bedrag is wat je voor de motor zou willen hebben. Hou er even rekening mee dat de dagwaarde een waarde is die verzekeraars bij total-loss vergoeden.

 

Motor kopen?

Wil je een andere motor kopen? Dan kun je natuurlijk een nieuwe uitzoeken, alleen is het vaak zinvoller een occassion te kopen. Hier is dan de spreekwoordelijke kop al af. Je schrijft qua aanschafwaarde relatief gezien minder af. Hoe weet je nu of de vraagprijs een juiste is? Dat kan door het rapport van de motor goed te bekijken. Daarin staan vaak de marktwaarde en de dagwaarde vermeld. De marktwaarde is de waarde die je zoekt. Zo weet jij of de vraagprijs van de verkoper een beetje realistisch is. Nog een goede reden dus om een motor dagwaarde rapport op te vragen. En het mooie is dat je het rapport eenvoudig mee kunt nemen naar de verkoper. Je hebt het bewijs dus altijd bij je om te laten zien.

 

Welke motor waarde is nu nuttig?

Wij vertellen het je graag

Dagwaarde berekenen? Dat kan eenvoudig online, maar welke waarde heb je nu nodig? Is de dagwaarde de juiste waarde? Dat hangt er van af wat je met de waarde zou willen bereiken. Wil je een nieuwe verzekering afsluiten voor je motor? Dan is de dagwaarde een juiste waarde om op te vragen. Dit is namelijk de waarde die jij als verzekeringsnemer uitgekeerd krijgt bij total-loss. Let hier dus even op als je een nieuwe verzekering gaat afsluiten. De verzekeraar wil graag deze waarde weten, daar baseert hij ook deels de verzekeringspremie op. Het is dus nuttig om een goede indicatie te hebben van de motor dagwaarde. Om een motorverzekering af te sluiten wil de verzekeraar ook weten wat de nieuwwaarde van de motor is geweest. Ook wil de verzekeraar weten welke opties en allemaal meeverzekerd moeten worden. Zo kan de verzekeraar een goede premie berekening maken en kom jij niet bedrogen uit als er iets gebeurd met je motor. Je kunt alles lezen over het aflsuiten van een motorverzekering op onze motorverzekering pagina. Zo voorkom je teleurstellingen mocht je onverhoopt misgaan met je motor.

 

Motor cataloguswaarde

Wat kun je er mee?

Naast de motor dagwaarde is er ook de motor cataloguswaarde. Dit is de waarde van de motor zoals deze aangeboden is bij de eerste verkoop. Zeg maar zoals de motor in de catalogus van de leverancier stond. Hou er wel rekening mee dat eventuele opties niet in deze prijs opgenomen kunnen zijn. Hierdoor kan de prijs dus misleidend zijn als je uit gaat van de cataloguswaarde. Let dus altijd even goed op welke additionele opties aangebracht zijn bovenop de catalogusprijs. Hiermee weet je dus de echte waarde van de motor ten tijde van de eerste verkoop. Dit kan nuttig zijn als je een motor wil invoeren uit het buitenland. Voor de berekening van de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorvoertuigen) wordt uitgegaan van de cataloguswaarde van je motor. De cataloguswaarde kan in de berekening van de BPM ook wel de netto cataloguswaarde worden genoemd overigens. Tussen cataloguswaarde en netto cataloguswaarde zit voor het doel van de BPM berekening geen verschil. De cataloguswaarde is dus weer in heel andere gevallen nuttig dan de motor dagwaarde.

 

Motorwaarde berekenen bij verkoop

Wil je, je motor gaan verkopen? Dan is de dagwaarde, netto cataloguswaarde of cataloguswaarde niet relevant. Je wil dan een goede prijs ontvangen voor je motor. Een prijs die een koper bereidt is te betalen zonder al te veel poespas met afdingen bijvoorbeeld. Deze prijs wordt niet berekend op basis van gegevens. Echter kan deze prijs wel door de verkoper (en de koper!) worden berekend. Hoe? Door te zoeken naar de economische waarde van de motor. Dit is de waarde van de motor in het handelsverkeer. Of in andere woorden waar hetzelfde type motor voor te koop staat op bijvoorbeeld marktplaats. Kopers gaan dan bijvoorbeeld uit van het aantal gereden kilometers, de opties op de motor en de staat van de motor. Heel andere aspecten dus dan de statische gegevens uit een verkoopfolder bijvoorbeeld. Hier zal je dus ook wat tijd in moeten investeren. Dit geldt zowel voor de koper als voor de verkoper. De koper wil een goede prijs betalen en de verkoper wil liever niet lang te koop lopen met de motor. Ons advies vraag een motor waarde rapport op en doe zelf ook het nodige onderzoek! Motor online overschrijven? Overschrijven motor kan online voor elke motor met een Nederlands kenteken.

 

Videouitleg dagwaarde motor

Ben je niet zo van de tekst? Dan hebben wij op Youtube een filmpje gevonden. In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd wat de dagwaarde nu precies is. Misschien gaat het dan voor jou nog meer leven. Kijk gerust onderstaand filmpje. De uitleg vonden wij in ieder geval duidelijk. Wij zijn geen eigenaar van het filmpje, eventuele onjuistheden van het filmpje komen dan ook niet voor onze verantwoordelijkheid.

 

https://youtu.be/i0vaXCzyi5w

 

Welke motorverzekering?

Als je een motor bezit, dan heb je uiteraard ook een motorverzekering. Je kunt hiermee onbezorgd rondrijden in Nederland en daar buiten. De waarde van je motor is natuurlijk ook belangrijk bij het berekenen van de verzekeringspremie. Je motorverzekering premie is afhankelijk van de waarde van je motor. De zogenaamde motor dagwaarde is de waarde die je motor heeft op het moment van verzekeren. Deze waarde bepaalt mede de hoogte van je maandelijkse premie. Meer informatie over de motorverzekering vind je zeker op onze motorverzekering pagina. Doe er je voordeel mee en voorkom dat je teveel betaald voor je verzekerings premie. Belangrijker nog zorg voor een goede motorverzekering om teleurstelling te voorkomen mocht je schade rijden met je motor. Je kunt je beter vooraf wat meer inlezen dan achteraf er achter komen dat de schade niet gedekt wordt. Toch zonde als je motor total-loss mocht blijken en je er geen dubbeltje meer voor krijgt.
Er zijn in Nederland verschillende verzekeraars die een motor verzekering aanbieden. Toch zitten er tussen de verschillende verzekeraars ook echte verschillen. Verschillen in de dekking bijvoorbeeld. Hou hier dus rekening mee als je een motorverzekering wil afsluiten. Kijk goed naar de voorwaarden die een verzekeraar stelt. Kijk ook vooral bij de uitsluitingen wat de verzekeraar niet vergoedt!
Welke motor verzekeraars zijn er allemaal in Nederland? Dat zijn er meer dan je zou denken. Vaak zijn de grotere verzekeraars in Nederland ook goed in het verzekeren van motoren. Zeker als ze al een autoverzekering aanbieden hebben ze vaak ook een motor verzekering in hun portfolio. Net als bij alle andere verzekeringen geldt dat vergelijken loont! Kijk dus vooral rond op internet bij de verschillende verzekeraars of gebruik een vergelijkingswebsite om de beste verzekering voor jou te selecteren. Enkele websites van motor verzekeraars vind je hier onder:

Uiteraard zijn er veel meer verzekeraars met een motorverzekering in het pakket. Wat vooral belangrijk is, is dat de verzekering bij jouw situatie en rijstijl past. Kijk hier goed naar. Lees de websites door en laat je informeren.