Veilig rijden begint bij je banden: 10 tips voor motorbanden en onderhoud

Veilig op pad met goed banden, cruciaal voor een veilig rit op je motor. Waar moet je allemaal op letten als je naar je banden kijkt? En wanneer moet je, je banden vervangen? Wij leren je er graag meer over.

Motor
16. Oct 2023
246 views
Veilig rijden begint bij je banden: 10 tips voor motorbanden en onderhoud

Je hebt je motor (eindelijk weer eens…) gestart, je helm opgezet en je bent klaar om een lekker stukje te gaan toeren. Maar wanneer heb je eigenlijk voor het laatst gecontroleerd of je banden in topconditie zijn? Motorbanden zijn een van de meest kritieke onderdelen van je motorfiets, en hun goede staat kan het verschil betekenen tussen een veilige en plezierige rit of een gevaarlijk avontuur. En lang stilstaan of veel rijden heeft nu eenmaal impact op de staat van je banden. In dit blogartikel gaan we dieper in op waarom banden zo belangrijk zijn, welke gevaren er schuilen in het rijden op zachte banden, en geven we je 10 inspirerende tips om de bandenspanning van je motorfiets te controleren en te onderhouden. Wist je trouwens dat goede banden de verkoop van je motor ook makkelijker maken? De marktwaarde van je motor kun je dus verhogen door het gebruik van de juiste motorbanden.

Waarom zijn motorbanden zo belangrijk?

Motorbanden zijn het enige contactpunt tussen jou en de weg. Logisch dat daar dus een zeker mate van zekerheid tussen moet zitten. Banden dragen niet alleen het gewicht van de motor en de berijder, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor grip, stabiliteit en stuurrespons. Hier is waarom ze zo cruciaal zijn:

 1. Veiligheid: Goede banden zorgen voor de nodige grip en voorkomen slippen en glijden. Zeker nu we weer de nattere periode in gaan qua seizoen.
 2. Stabiliteit: Je banden houden je motor in balans en zorgen voor een stabiele rit. Sta je wellicht niet direct bij stil, maar stabiliteit komt vooral voort uit de juiste banden.
 3. Handling: Ze beïnvloeden hoe je motor reageert op bochten en manoeuvres. Een bocht maken op goede banden is een stuk eenvoudiger dan banden met minder grip.
 4. Remprestaties: Banden spelen een cruciale rol bij het veilig tot stilstand brengen van je motor. Dat heb je met het lessen ook geleerd, dus doe er je voordeel mee en zorg dat je banden kwalitatief goed zijn!

Gevaren van het rijden op zachte of versleten banden

Het rijden op motorbanden met een lage bandenspanning kan ernstige gevaren met zich meebrengen. Je zal er niet altijd bij stil staan, maar zachte of versleten banden kunnen direct een gevaar zijn voor jou als motorrijder. Ook kun je met zachte of kwalitatief slechte banden andere in gevaar brengen. Onderstaand enkele situaties die zich voor kunnen doen:

 • Verminderde grip: Zachte banden bieden minder grip, vooral in natte of gladde omstandigheden. Dit verhoogt het risico op ongevallen. Een bocht maken kan zo een gevaar worden, je hebt gewoonweg minder grip.
 • Onstabiele beheersing: Je motor kan onvoorspelbaar aanvoelen en minder responsief zijn bij het nemen van bochten. Iedereen kent het gevoel wel van “plakkende” banden. Je moet meer moeite doen om een bocht in te sturen, dit kan je inschattingsvermogen lastig inschatten. Een makkelijke bocht kan zo een stuk moeilijker worden of zelfs onhaalbaar waardoor je moet uitwijken.
 • Oververhitting: Zachte banden hebben de neiging om oververhit te raken, wat de levensduur van de band kan verkorten en tot een klapband kan leiden. Doordat er meer wrijving is met het wegdek zal de band over een groter loopoppervlak warm worden, wat slijtage van de band in de hand werkt. Je doet zo minder lang met je banden.
 • Langere remafstanden: Een lagere bandenspanning verlengt de remafstand, wat een groter risico vormt bij plotselinge stops. Een noodstop uitvoeren is een handeling die de veiligheid ten goede kan komen. Het correct uitvoeren van een noodstop met je motor is voor een groot deel afhankelijk van goede banden.

10 Tips voor motorbandenonderhoud

We hebben nu al veel gesproken over waarom goede banden zo veilig zijn. Er zijn natuurlijk legio mogelijk om je banden kwalitatief goed te houden, laten we eens kijken naar 10 tips die je kunnen inspireren om voor je banden te zorgen:

 1. Controleer de bandenspanning regelmatig: Gebruik een betrouwbare bandenspanningsmeter om de bandenspanning minstens eens per twee weken te controleren. Er zijn ook veel gratis mogelijkheden om je bandenspanning te testen bij benzinestations en bij grotere parkeerplaatsen.
 2. Raadpleeg de handleiding: Bekijk de handleiding van je motor (of zoek deze eenvoudig online op) voor de aanbevolen bandenspanning en zorg ervoor dat je binnen deze specificaties blijft.
 3. Controleer op beschadigingen: Inspecteer je banden op scheuren, sneden of bulten. Vervang beschadigde banden onmiddellijk. Wacht hier niet te lang mee om verdere schade te voorkomen, niet alleen aan je banden, maar ook aan je motor.
 4. Vervang oude banden: Banden hebben een beperkte levensduur. Dit is uiteraard afhankelijk van jouw eigen rijgedrag, het aantal kilometers per jaar en hoe lang je motor stil staan onder andere. Vervang de banden volgens de aanbevelingen van de fabrikant, meestal om de vijf jaar.
 5. Houd de juiste bandenspanning aan: Rijden met de juiste bandenspanning verbetert de grip, de stabiliteit en de brandstofefficiëntie. Je bent dus niet alleen een stuk veiliger met de juiste bandenspanning, je bespaart ook nog eens brandstof en dus euro's.
 6. Pas je snelheid aan de wegomstandigheden aan: Rijd voorzichtig in nat weer, op gravel of in andere uitdagende omstandigheden. Ook hier ben je in grote mate afhankelijk van je banden, schat de situatie op de juiste manier in maar beperk de snelheid.
 7. Vermijd overbelasting: Overbelasting kan de banden overbelasten en tot vroegtijdige slijtage leiden. Dat is het geval als je, je banden te hard opppomt. Je maakt de levensduur dan minder en het zorgt ook niet voor meer besparingen.
 8. Balans en uitlijning: Zorg ervoor dat je banden correct zijn uitgebalanceerd en dat de motorfiets goed is uitgelijnd. Dit komt ook ten goede aan de ervaring tijdens het rijden. Een goed uitgebalanceerde motor rijdt nu eenmaal een stuk prettiger.
 9. Bandenslijtage-indicatoren: Controleer de slijtage-indicatoren op je banden om te zien wanneer ze aan vervanging toe zijn.
 10. Kennis is kracht: Leer meer over banden en motorbandenonderhoud door te praten met ervaren motorrijders en door informatie te zoeken in motorforums en tijdschriften.

Motorbanden je kunt er niet om heen, zorg er dan ook goed voor!

Je motorbanden verdienen de aandacht die je eraan kunt geven. Ze zijn het enige wat tussen jou en het wegdek zit. En zij zorgen er voor dat je ’s-avonds weer veilig thuis komt. Het onderhouden van je banden is een essentieel onderdeel van veilig motorrijden en draagt bij aan de levensduur van je banden en de kwaliteit van je ritten. Dus, waar wacht je nog op? Ga naar je motor, controleer die bandenspanning en maak je klaar voor een veilige en vooral plezierige rit!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reactie toevoegen

You must be logged in to add new comment. Log in
Categorieën
Voordeel
Motor voordelen, koopjes en meer. Alle voordelen lees je in deze blog categorie. Heb je zelf nog voordelen te melden aan onze motorrijders? Laat het ons vooral weten!
Evenement
Motor evenementen op een rijtje, zelf een evenement aanmelden? Dat kan natuurlijk ook! Van mooie toertochten tot motorreizen, alles is mogelijk.
Motor
Alles over motoren
Recente reacties