Motor Dagwaarde versus motor marktwaarde: Wat is het Verschil?

De waarde van je motor kun je op verschillende manieren berekenen. Wij leggen je graag uit hoe!

Motor
18. Sep 2023
372 views
Motor Dagwaarde versus motor marktwaarde: Wat is het Verschil?

Als motorliefhebber pur-sang weet je dat je motor meer is dan alleen maar een stuk metaal op twee wielen. Het is een passie, een toevluchtsoord voor avonturen, de manier om fantastische toertochten te maken en nog veel en veel meer. Maar wat gebeurt er als je, je motor wilt verkopen of verzekeren? Dan kom je woorden tegen zoals "dagwaarde" en "marktwaarde". Wat betekenen deze termen eigenlijk en waarom zijn ze belangrijk? In dit artikel zullen we het verschil tussen motor dagwaarde en motor marktwaarde uitleggen aan de hand van voorbeelden en berekeningen.

Motor dagwaarde: de basisprijs van je motor

De term "dagwaarde" verwijst naar de huidige waarde van je motor op een bepaald moment. Dit is de prijs die je zou kunnen verwachten te ontvangen als je de motor vandaag zou verkopen. Let op! Dit is dus geen economische waarde, maar een waarde die de motor nog heef gebaseerd op leeftijd en type. De dagwaarde houdt rekening met factoren zoals merk, model, leeftijd, kilometerstand en algemene staat van de motor. Het is zeg maar de prijs die je nog zou krijgen voor de motor als deze verkoop zou worden aan een handelaar. Beter zou je dus kunnen zeggen dat de motor dagwaarde gelijk staat aan de handels prijs voor je motor.

Voorbeeld: Stel je hebt een 2018 Honda CBR600RR met 10.000 kilometer op de teller in uitstekende staat. De dagwaarde van deze motor zou rond de €7.500 kunnen liggen. Hier zijn eenvoudige berekeningen voor te maken. Via onze website kun je eenvoudig de motor dagwaarde berekenen. Zo rekenen bijvoorbeeld ook verzekeraars met de dagwaarde van je motor.

Motor marktwaarde: wat kopers bereid zijn te betalen

De marktwaarde van een motor is de prijs waartegen kopers bereid zijn te betalen op een specifiek moment. En dan bekeken vanuit een economisch oogpunt, dus zeg maar vraag en aanbod. Is een motor op een gegeven moment extra populair? Of is een bepaald merk heel erg in trek, bijvoorbeeld door een Social Media actie (denk aan een populair TikTo filmpje)? Maar er zijn natuurlijk nog meer economische factoren van toepassing. Dit kan variëren afhankelijk van factoren zoals de vraag en het aanbod in de markt, seizoensgebonden trends en zelfs regionale verschillen.

Voorbeeld: Dezelfde 2018 Honda CBR600RR kan een marktwaarde hebben van €8.000 als sportmotoren in het voorjaar populairder zijn. Waar de dagwaarde dus lager kan liggen dan de martkwaarde van dezelfde motor. Hoe je de marktwaarde kunt achterhalen is een stuk lastiger. Bekijk vooral veel online marktplaatsen waar de motor wordt aangeboden. Zo kun je voor jezelf een redelijke marktwaarde bepalen. Daarnaast geldt natuurlijk jouw eigen budget. Wat ben jij bereidt om te betalen voor de motor?

Waarom is het verschil tussen de motor dagwaarde en de motor marktwaarde Belangrijk?

Nu je het verschil tussen motor dagwaarde en motor marktwaarde begrijpt, vraag je je misschien af waarom dit relevant is. Het is niet alleen relevant bij het (voordelig) kopen van een andere motor, het heeft invloed op verschillende aspecten van je motorbezit:

Motorverzekering

Verzekering: Als je je motor wilt verzekeren, gebruikt de verzekeringsmaatschappij meestal de motor dagwaarde om te bepalen hoeveel je zou kunnen ontvangen in geval van diefstal of schade.Met andere woorden de verzekeraar van je motor wil graag weten wat jouw motor nog oplevert als deze total-loss wordt verklaard. Dit is dus in feite een minimale waarde die jouw motor nog waard is.

Motor verkopen

Verkoop: Als je je motor wilt verkopen, wil je weten hoeveel je ervoor kunt krijgen. Het begrijpen van de marktwaarde helpt je realistische verkoopprijzen te bepalen. Zo blijf je niet met je motor zitten, doordat je een onrealistische vraagprijs hebt. Zorg voor een goede vraagprijs die past bij het aanbd, zodat je snel en goed je motor kunt verkopen. Zo kun je ook weer snel op zoek naar een nieuwe motor. Wel zo makkelijk en leuk om te doen!

Motor kopen

Aankoop: Als je op zoek bent naar een nieuwe motor, kan het begrijpen van de dagwaarde je helpen te bepalen of de prijs redelijk is. Let ook op de motor marktwaarde, onderzoek deze. Is wel wat lastiger om te ontdekken en niet op te vragen in rapportages. Je zal zelf op zoek moeten naar de marktwaarde van je potentiele nieuwe motor. Vraag ook eens bij een dealer wat hij een bepaalde motor waard zou vinden. Elke stukje informatie is er immers weer 1!

Motor onderhandelingen

Onderhandelingen: Of je nu koopt of verkoopt, kennis van zowel de dagwaarde als de marktwaarde geeft je de bovenhand bij onderhandelingen. Zo kun jij gefundeerd aangeven waarom de vraagprijs niet realistisch is. Of waarom jij vind dat de waarde van de motor lager zou moeten liggen. Je kunt hier voor handige motor dagwaarde rapporten gebruiken die je online (ook bij ons!) kunt opvragen. Met een motor waarde rapport kun je de verkoper vaak makkelijker overtuigen en sneller een koop sluiten.

Samengevat, de motor waarde kun je op verschillende manieren uitleggen

Het begrijpen van het verschil tussen motor dagwaarde en motor marktwaarde is essentieel voor elke motorrijder. Het stelt je in staat om slimme beslissingen te nemen bij het kopen, verkopen en verzekeren van je dierbare motor. Onthoud dat de marktwaarde kan fluctueren, dus blijf op de hoogte van de huidige trends in de motorwereld. Met deze kennis in je achterzak ben je klaar om je motor te verkopen of een andere motor te kopen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reactie toevoegen

You must be logged in to add new comment. Log in
Categorieën
Voordeel
Motor voordelen, koopjes en meer. Alle voordelen lees je in deze blog categorie. Heb je zelf nog voordelen te melden aan onze motorrijders? Laat het ons vooral weten!
Evenement
Motor evenementen op een rijtje, zelf een evenement aanmelden? Dat kan natuurlijk ook! Van mooie toertochten tot motorreizen, alles is mogelijk.
Motor
Alles over motoren
Recente reacties