Je motor beveiligen? Dit zijn de beste sloten voor motorrijders

Je motor goed beveiligen? Lees er in dit artikel alles over!

Motor
10. May 2023
375 views
Je motor beveiligen? Dit zijn de beste sloten voor motorrijders

Motorrijden is een fantastische manier om te genieten van de open weg en de vrijheid die het biedt. Maar het brengt ook risico's met zich mee. Zo is het zaak om goed te zorgen voor je eigen veiligheid met behulp van een goede motorhelm en met motorkleding. Maar ook de bescherming van je motor is belangrijk. Motorfietsen zijn helaas een populaire prooi voor dieven vanwege hun hoge waarde. En vergis je niet: een motor is zo in een busje getild. Het is daarom van belang om een goed slot aan te schaffen om je motor te beschermen tegen grijpgrage dieven. Maar welk slot kies je? Wij nemen je mee in de wereld van de verschillende motorsloten.

Verschillende sloten op de markt

Een van de eerste dingen die je moet weten, is dat er verschillende soorten sloten zijn die geschikt zijn voor motorfietsen. Het kiezen van het juiste type motorslot hangt af van verschillende factoren. Bekijk bijvoorbeeld het gebied waar je woont, het type motorfiets dat je hebt en de beveiligingsmaatregelen van je parkeerplaats. Over het algemeen zijn de twee meest gekozen soorten sloten voor motorfietsen de volgende sloten:

  • Kettingsloten
  • Beugelsloten

We leggen je de belangrijkste verschillen aan je uit zodat je de beste keuze kunt maken.

Kettingslot

Een kettingslot is een populair type slot voor motorrijders en dat is niet zonder reden. Een kettingslot leg je gemakkelijk om een paal of een ander vast object heen. Het slot bestaat uit een ketting die in een omhulsel zit en aan het ene uiteinde is bevestigd aan een beugelslot. Het andere uiteinde van de ketting kan worden bevestigd aan een vast object, zoals een paal of een hek. Kettingsloten zijn meestal gemaakt van gehard staal en zijn moeilijk te knippen of te breken. Ziet een dief een motor met een kettingslot staan, dan denkt hij wel twee keer na.

Beugelslot

Een ander type slot dat populair is bij motorrijders is het beugelslot. Dit slot bestaat uit een beugel die je om de wielen of het frame van de motorfiets bevestigd. Het slot kan worden vergrendeld met een sleutel of een cijfercode en is meestal gemaakt van gehard staal. Het slot is daarom ook moeilijk open te breken. Een beugelslot is niet alleen een goede manier om je motor te beveiligen tegen diefstal, je kunt het slot ook gebruiken als een middel om je motor te beschermen tegen omvallen. Als je het slot bevestigd aan een muuranker is je motor niet zomaar om te krijgen én beveiligd tegen diefstal.

Bekijk de regels voor verzekering

Voordat je een keuze maakt voor een bepaald type slot, is het ook handig om van tevoren te kijken naar de voorwaarden van verzekeraars. Het niet hebben van het vereiste slot kan betekenen dat je niet volledig gedekt bent in geval van diefstal. Het is bijvoorbeeld in sommige landen verplicht om, als je in aanmerking wilt komen voor een verzekering, je motor vast te zetten met een beugelslot.

In Nederland eisen de meeste verzekeraard een ART-goedgekeurd slot met minimaal 2 sterren. ART is een onafhankelijke organisatie die sloten test en certificeert op basis van hun veiligheid. Hoe meer sterren een ART-slot heeft, hoe beter de beveiliging.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reactie toevoegen

You must be logged in to add new comment. Log in
Categorieën
Voordeel
Motor voordelen, koopjes en meer. Alle voordelen lees je in deze blog categorie. Heb je zelf nog voordelen te melden aan onze motorrijders? Laat het ons vooral weten!
Evenement
Motor evenementen op een rijtje, zelf een evenement aanmelden? Dat kan natuurlijk ook! Van mooie toertochten tot motorreizen, alles is mogelijk.
Motor
Alles over motoren
Recente reacties