De DB Killer in je motor: vriend of vijand?

Ken jij de DB killer al? Wij leggen je er alles over uit. Hoe kan de DB killer de waarde van je motor verhogen of juist verlagen? Lees er hier alles over!

Motor
2. Oct 2023
1397 views
De DB Killer in je motor: vriend of vijand?

Als trotse motorrijder weet je dat het geluid van je motorfiets een essentieel onderdeel is van de ervaring. Sterker nog veel mensen vinden juist het volle geluid van een motor aantrekkelijk. Het ronken van de motor geeft je een gevoel van vrijheid en opwinding. Kijk mij eens rijden, je hoort mij al voordat je mij ziet. Wist je dat er slechts een klein apparaat is dat de toon zet voor het geluid van je motor? Dat is de beroemde "DB killer." In dit artikel gaan we dieper in op wat een DB killer is, waarom hij nodig is, hoe je hem kunt verwijderen, en wat de voor- en nadelen zijn van spelen met dit kleine maar krachtige stukje technologie van je motor.

Wat is een DB Killer en waarom is hij nodig?

Een DB killer, ook wel bekend als een geluiddemper of geluidsreductie-inzetstuk, is een component in het uitlaatsysteem van je motorfiets. Het maakt dus onderdeel uit van je uitlaat systeem. Het doel ervan is om het geluidsniveau van de uitlaat te verminderen door de stroom van uitlaatgassen te beperken. Waarom is dat nodig? Mocht je, je dat afvragen. Dan hebben wij hier onder enkele redenen opgesomd:

 • Wettelijke Vereisten: In veel landen en regio's zijn er wettelijke limieten voor het geluidsniveau dat een motorfiets mag produceren. De DB killer helpt om aan deze wettelijke normen te voldoen. Met de DB killer maakt je motor dus minder of precies het voldoende aantal decibel. Let er op dat dit dus per land verschillen kan. Zorg er voor dat je weet hoeveel DB je motor maakt, zo wet je of je aan de landelijke vereiste kunt voldoen. En denk er aan, in veel landen kun je een fikse boete krijgen als je teveel geluid produceert.
 • Buurtvriendelijkheid: Het verwijderen van een DB killer kan leiden tot extreem luide uitlaatgeluiden, wat niet alleen overlast voor omwonenden kan veroorzaken, maar ook het imago van motorrijders kan schaden. Je motor zou een mooi geluid moeten maken waar (hopelijk) de meeste mensen geen last van hebben. Het opzettelijk te veel geluid produceren met je motor is niet bepaald gewild in bijvoorbeeld een woonwijk. Hou rekening met anderen.
 • Optimalisatie van de prestaties: DB killers zijn ontworpen om de uitlaatgassen te reguleren, waardoor de prestaties en het brandstofverbruik van je motorfiets worden geoptimaliseerd. Het verwijderen van je DB killer kan dus voor het omgekeerde effect zorgen. Je motor kan dus minder zuinig gaan rijden, waardoor je dus weer meer kosten kwijt bent aan brandstof. En met deze dure brandstof tijden is dat niet prettig.

Hoe verwijder je een DB Killer?

Het verwijderen van een DB killer is relatief eenvoudig, maar het moet met zorg worden gedaan. Weet waar je aan begint en realiseer je de gevolgen van het verwijderen van een DB killer. Wil je toch je DB killer verwijderen, dan zouden onderstaande stappen voldoende moeten zijn. Let op deze stappen zijn natuurlijk geheel voor jouw eigen risico:

 • Zoek de DB killer: Eerst moet je de DB killer in je uitlaatsysteem lokaliseren. Dit bevindt zich meestal aan het uiteinde van de demper, aan de binnenkant van de uitlaatpijp. Heb je nu al geen idee waar je aan begint? Stop dan nu!
 • Verwijder de bevestigingen: Sommige DB killers zijn vastgeschroefd of vastgelast. Verwijder eventuele bevestigingen voorzichtig zonder het uitlaatsysteem te beschadigen. Dit is dus een secuur klusje, je wil je uitlaatsysteem niet beschadigen.
 • Trek de DB Killer er uit: Trek de DB killer voorzichtig uit de uitlaatpijp. Dit kan enige kracht vergen, dus wees geduldig en doe dit met de nodige dosis gevoel. Je kijkt nu op een andere manier de uitlaat in. Heb je nu iets in je handen? Gefeliciteerd je hebt zojuist succesvol (hopelijk) de DB killer verwijderd.

Bewaar de DB Killer: Als je de DB killer wilt bewaren voor toekomstig gebruik, zorg er dan voor dat je hem veilig opslaat. Op een droge en schone plek dus. Wellicht wil je bij de verkoop van je motor de DB killer wel weer terugplaatsen. Dat kan de motor waarde ook weer verhogen.

Voor- en Nadelen van het verwijderen van de DB Killer

Nu je weet hoe je een DB killer kunt verwijderen, laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van deze aanpassing aan je uitlaat:

De voordelen van het rijden zonder DB killer:

 • Krachtiger motor geluid: Je motor zal die diepere, brullende klank produceren waar motorliefhebbers van houden. Het oergevoel van motorrijden de ronkende motor onder je kont, een beetje dat gevoel. De pure kracht hoor je nu veel beter. Tenminste als je achter de motor gaat staan. Jij zit er als bestuurder bovenop, het is maar de vraag in hoeverre jij dat andere geluid hoort tijdens het rijden.
 • Verbeterde Uitstraling: Het verwijderen van de DB killer kan je motorfiets er stoerder uit laten zien. Als je tenminste houdt van een groter gat in je uitlaat. Ja het verander het uiterlijk van je motor, maar niet perse heel veel.
 • Prestatieverbetering: Sommige rijders ervaren een kleine toename van de prestaties zonder de DB killer. Dat hangt uiteraard ook van het type motor af

De nadelen van het verwijderen van de DB killer:

 • Wettelijke Problemen: Het kan leiden tot boetes en juridische problemen als je de geluidslimieten overschrijdt. Misschien niet direct in Nederland, maar wel als je op toertocht gaat met je motor. Hou hier rekening mee!
 • Klachten uit de buurt: Luide uitlaatgeluiden kunnen overlast veroorzaken en resulteren in negatieve reacties van omwonenden. Woon je in een erg dichtbevolkt gebied? Dan is het wellicht raadzamer om de DB killer te laten zitten.
 • Verlies van Prestaties: Bij sommige motoren kan het verwijderen van de DB killer leiden tot verlies van koppel of vermogen op lage toeren. En je gaat mogelijk minder zuinig rijden. Hou hier rekening mee.

Meer informatie over de DB killer

Als je meer informatie wilt vinden over de DB killer van een motor en hoe deze werkt, zijn er verschillende bronnen die je kunt raadplegen. Hou er wel rekening mee dat de je uitgaat van je eigen merk en type motor. Hier onder de mogelijkheden om meer informatie te vinden:

 1. Handleiding van de Motor: De handleiding die bij je motor is geleverd, bevat vaak informatie over de verschillende componenten van de motor, inclusief de uitlaat en de DB killer. Hierin staat meestal hoe je de DB killer kunt verwijderen of aanpassen.
 2. Motorforuma en Communities: Er zijn tal van motor gerelateerde foruma en online communities waar motorrijders hun ervaringen en kennis delen. Zoek naar foruma die specifiek gewijd zijn aan jouw merk en model motor of uitlaatsysteem. Hier kun je vragen stellen en advies krijgen van andere motorliefhebbers.
 3. YouTube: YouTube is een uitstekende bron voor visuele instructies. En zo ook voor de DB killer. Er zijn veel video's beschikbaar waarin wordt gedemonstreerd hoe je een DB killer kunt verwijderen of aanpassen voor specifieke motorfietsen en uitlaatsystemen.
 4. Fabrikantenwebsites: De websites van uitlaatfabrikanten kunnen nuttige informatie bevatten over de DB killer en hoe deze werkt. Ze kunnen ook technische specificaties en instructies bieden voor hun specifieke uitlaatsystemen.
 5. Online Motoronderdelenwinkels: Websites van motoronderdelenwinkels kunnen technische informatie en instructies bevatten met betrekking tot uitlaatsystemen en DB killers.
 6. Lokale Motorwinkels en Werkplaatsen: Als je persoonlijk advies nodig hebt of hulp bij het aanpassen van de DB killer, kun je contact opnemen met lokale motorwinkels of werkplaatsen. Ze hebben vaak deskundige monteurs die je kunnen begeleiden.

Tot slot

In de wereld van motorrijden draait alles om keuzes en aanpassingen. Als je de DB killer wilt verwijderen, doe dit dan als het verantwoord is en houd rekening met de wettelijke beperkingen en je medeweggebruikers. Laat het ronken van je motor deel uitmaken van de vreugde van het rijden, maar met respect voor anderen op de weg. Heb je ervaring met het verwijderen van de DB killer? Deel je gedachten en verhalen hieronder!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Reactie toevoegen

You must be logged in to add new comment. Log in
Categorie├źn
Voordeel
Motor voordelen, koopjes en meer. Alle voordelen lees je in deze blog categorie. Heb je zelf nog voordelen te melden aan onze motorrijders? Laat het ons vooral weten!
Evenement
Motor evenementen op een rijtje, zelf een evenement aanmelden? Dat kan natuurlijk ook! Van mooie toertochten tot motorreizen, alles is mogelijk.
Motor
Alles over motoren
Recente reacties